Interviu cu Gabriel Tatu-Chitoiu despre Medigames, Limerick.

cardioClub 3

Interviu cu Gabriel Tatu-Chitoiu despre Medigames, Limerick.

Medigames – Momentul meu de fericire

Gabriel Tatu-Chitoiu a participat intre 18-25 iulie la cea de-a 36-a editie a Medigames, de la Limerick, Irlanda. Participant si organizator, ne dezvaluie din experientele si emotiile din spatele unei astfel de competitii.

Redactor ROACC: Ce inseamna Medigames in lumea medicala?

Gabriel Tatu-Chitoiu: Medigames este denumirea prescurtata pentru ‘The World Health and Medical Games’ si este varianta de olimpiada dedicata cadrelor medicale din intreaga lume, respectand intocmai principiile organizatorice ale unei olimpiade dar avand o frecventa anuala. Initiatoarea MEDIGAMES a fost Ms. Liliane LAPLAINE-MONTHEARD, ziarista din Franta. Prima editie a Medigames a avut loc in 1978 si a fos gazduita de Franta, la Cannes. Competitia in sine este impresionanta:  intre 1500-2000 de participanti din peste 40 de tari si 27 de discipline sportive organizate pe 6 grupe de varsta.

R: A cata participare ROACC la MediGames?

GTC: Noi am aflat de Medigames in urma cu 4 ani de la fratele meu care este internist in Canada si care a participat la Medigames pentru prima oara in urma cu 7-8 ani, la proba de scrima. Cu surpriza, am aflat ca editia din 2013 se organiza la Zagreb, deci relative in vecinatatea Romaniei. Atunci am decis sa participam pentru prima data . Pana in 2013 am mai regasit participanti din Romania, insa sporadic, la nivel individual. In 2013 am avut o echipa mica (4 competitori si 3 suporteri). Un an mai tirziu, la Wels, in Austria am fost 20 de competitor si 10 suporteri. In acest an echipa a fost formata din 13 competitori si 3 suporteri. De notat ca am avut foarte multi membri ACC care au fost medaliati in 2014 dar care au fost indisponibili in acest an.

R: Ce inseamna pregatirea pentru Medigames?

GTC: Membrii ACC, participantii la Medigames sunt autodidacti ‘profesionisti’. In principiu, ne antrenam “in stil propriu”, unii dintre noi dupa scheme de antrenament culese de pe internet si adaptate la posibilitatile noastre. Asa m-am pregatit si eu pentru proba de 5000 m plat. Cativa colegi au beneficiat de sfaturile unor antrenori. Repet insa, 90% suntem autodidacti… Pregatirea fizica se intinde practic pe intregul an, pentru noi practicarea sportului este o componenta esentiala din setul de activitati ‘zilnice’,

R: La cate discipline a participat delegatia ROACC anul acesta?

GTC: Anul acesta am avut o delegatie de 13 participanti, la 5 probe: atletism, ciclism, inot, triathlon, pentathlon. Am reusit sa obtinem rezultate neasteptate, practice un record de 32 de medalii, dintre care 3 de aur! Am avut o echipa de exceptie in conditiile in care, repet, unii dintre cei mai valorosi coechipieri ai nostril au trebuit sa ramana acasa!

R: Care este nivelul competitional la Medigames?

GTC: Desi toti competitorii sunt cadre medicale, in aproape fiecare grupa de varsta exista 2-3 participanti care au fost sportive de performanta in disciplina respectiva. Restul participantilor – chiar daca sunt sportivi amatori – au un nivel de pregatire foarte bun, iar rezultatele si timpii sunt remarcabili! Ca sa va faceti o idée, la categoria D (55-64 de ani), la proba de 5000m, din care fac si eu parte, se castiga cu timpi cu putin peste 20 de minute, iar cei mai tineri termina aceasta proba chiar si in 16-17 minute! As spune ca nivelul de competitie este destul de ridicat, iar participantii valorosi. Si chiar daca scopul competitiei este , in principal unul de placere, relaxare – adevarul este ca de multe ori competitia ajunge sa primeze. Ramane insa si componenta de comunicare, de schimb de experienta, de relationare intre cadrele medicale – experienta de asemenea foarte interesanta in contextul unei audiente atat de eterogene.

R: Delegatia ROACC a fost prezenta cu 13 reprezentati la Medigames 2015: in ce masura vorbim de participari individuale si in ce masura ajuta ideea de echipa?

GTC: Medigames include sporturi de echipa si sporturi individuale. Indiferent de disciplina sportive, spiritual de echipa al intregii delegatii este esential! Cu excepta ciclismului unde nu te poti fi prezent decat la start/finish, delegatia noastra, echipa ACC, a fost in permanenta alaturi de cei aflati in competitie. De exemplu, la scrima am fost cu totii alaturi fratele meu care, desi locuieste in Canada a participat la Medigames sub culorile RO-ACC si ne-a adus o medalie de aur. Atfel spus, la probele individuale echipa este alaturi de competitor si reprezinta un factor extrem de important de sustinere si suport. Pe de alta parte in acest an ACCA a participat pentru prima data la o competitive pe echipe, respective la volei. Practic a fost o decizie ad-hoc, la initiativa Minodorei Bodgan din Zalau, fosta component a lotului national de volei; alaturi de Minodora mai eram inca 5 (Dan Spataru, Florin Mitu, Doru Mircea, Vasilica Enache si subsemnatul) care am practicat voleiul de performanta/semiperformanta multi ani (eu am practicat voleiul timp de 18 ani, initial la Scoala Sportiva Tirgu Mures ulterior la Medicina Bucuresti). Constatand ca in concurs nu prea erau echipe inscrise ne-am decis sa formam noi o echipa. Amuzant, am cumparat de la un chiosc o minge de volei si am inceput sa ne “antrenam” intre noi. Cand am intrat pe teren am avut senzatia ca parca jucasem volei impreuna dintotdeauna. Am reustit sa luam argintul fiind invinsi de o combinata Germania-Polonia. Am mai “dat” insa 2 membri (Daniela si Toni Petris) intr-o a treia echipa, si ea internationala, care a castigat bronzul.

R: In comparatia cu editia anterioara, de la Wels – cum a fost editia Limerick?

GTC: Sunt doua aspecte: la Limerick a fost socant sa vedem ce baza sportiva poate avea o universitate! Cred ca nici un club sportiv profesionist din Romania nu se poate lauda cu asa ceva.. Aveau toate facilitatile: de la bazin olimpic acoperit, sala de sport olimpica, pista de atletism, terenuri de fotbal, terenuri de rugby, teren de golf – toate cu noctura! Uluitor! La care se adauga si posibilitatea de cazare in campus. Ca un minus, insa, comparativ cu Wels, as mentiona nivelul de arbitraj. In vreme ce la Wels au fost respectate intocmai standardele de concurs (arbitri profesionisti, tabele electronice etc) la Limerick organizatorii s-au bazat pe voluntari, de regula studenti, nu intotdeauna pregatiti pentru acest rol. S-au creat astfel momente neplacute, uneori chiar tensionate, din fericire rezolvate cu bine.

R: Care sunt planurile pentru viitor? Cand si unde – urmatoarea editie Medigames?

GTC: Romania, prin echipa ROACC, a reusit o performanta foarte buna in 2015: cu 32 de medalii, din care 3 de aur – ne-am pozitiat pe locul intre locurile 5-10 intre cele 40 de tari participante. Urmatoarea editie a fost déjà anuntata si va avea loc la Maribor in Slovenia, la sfarsitul lunii mai. Speram sa reusim o prezenta si o prestanta pe masura si la editia din 2016! Au mai ramas mai putin de 300 de zile!

R: Care ar fi principalele dificultati in organizarea unei participari la Medigames?

GTC: Dificultatile sunt in primul rand de ordin financiar. Exista costuri legate de participare, transport, cazare, masa, echipament (fara a pune la socoteala cheltuielile necesare cu antrenamentele premergatoare competitiei), iar posibilitatile sunt limitate. Incercam de fiecare data sa gasim solutii, dar efortul este mare. Sincer vorbind, 50% dintre participanti isi sustin participarea prin eforturi proprii iar pentru restul – care au resurse financiare mai limitate – ne straduim sa gasim sponsorizari. In 2015, de exemplu, am reusit sa adunam 9000 de euro, pentru care as vrea sa le multumesc sponsorilor nostri: (Domnul Jean Valvis-Aqua Carpatica, Pfizer-Romania si SunWavepharma-Romania si o sponsorizare individuala, Doamna Roxana Hustiu-Szekely, membra ACC.  O alta dificultate consta in timpul foarte limitat pe care il avem pentru organizare: suntem practic trei oameni care ne ocupam de organizarea delegatiei ROACC la Medigames si care facem acest lucru strict din entuziasm, in paralel cu activitatile si responsabilitatile noastre zilnice. Ideal ar fi sa avem o echipa dedicata care sa se ocupe de tot ceea ce inseamna organizarea participarii delegatiei ROACC la Medigames: fund-raising, comunicarile cu organizatorii, intregul ‘arsenal’ de materiale necesare: tricouri inscriptionate, banner etc – altfel spus, imaginea ROACC.

R: Cel mai frumos moment care va leaga de Medigames 2015?

GTC: Este greu de spus care ar fi… poate pentru ca nu a existat un moment anume, ci mai degraba un sentiment: spiritul de echipa, apartenenta la o comunitate care are un obiectiv comun, dorinta de autodepsire, dorinta de a contribui individual la succesul echipei – acestea sunt cele mai frumoase trairi pe care ti le ofera o astfel de experienta! Este extraordinar sa poti oferi si sa simti cum, in acelasi timp, primesti suportul celorlalti, sa ai sentimentul ca poti conta si contezi pentru ceilalti. Acestea sunt  momentele noastre de fericire, care capata conotatii maxime cind urcam pe podiumul de premiere !